7 juli 2022 Jeugdgevangenis

Slachtoffers afgestraft en weggezet als daders 🥀

IMG_9773    ( Ik krijg het filmpje helaas niet anders geplaatst dan door bovenstaande tekst)

Ik was ook zo’n meisje. 13 jaar was ik. Ik kwam terecht in de meeste verschrikkelijke gesloten jeugdzorginstelling van Nederland. Zetten. Jarenlang heb ik van mijn moeder moeten horen wat een geweldige keuze het was geweest om mij daar via een kinderrechter te plaatsen. Van slachtoffer naar dader. En zo kon hun leven weer schoon verder zonder mij. De crimineel zat vast. En toen de crimineel los zou komen, werd er nog even snel verzonnen dat ze haar zusje seksueel zou hebben misbruikt. Mijn lievelingszusje waar ik zo’n sterke band mee had.

Jaren lang hoorde ik hoe het mijn redding is geweest. Ze moesten eens weten waar ik mijzelf van heb moeten redden in dat jaar. In wat voor gevaarlijke situaties ik terecht kwam, waarvan geen 13 jarig meisje zich een voorstelling kon maken, een meisje dat nooit verder kwam dan de speeltuin of de poort. Ze moesten eens weten hoe ik ben gekleineerd en uitgelachen door de leiding en psychiaters. Ach, dat laatste, daar hadden ze misschien wel achter kunnen staan. Hoe je tegen de grond werd gewerkt als je niet mee werkte. Maar ja, dat was ook niet heel anders dan thuis. Verschil met thuis was, dat het met veel agressie ging en hier vooral heel gestructureerd en zonder emotie. Tja, als je er zo over nadenkt, kan het je redding zijn. Weten wanneer je klappen krijgt is een stuk makkelijker dan elke dag bang zijn thuis, omdat je nooit weet wie wanneer gaat ontploffen.

Och mensen, u moest eens weten hoe gered ik mij voel…
Ik ben dagelijks blij voor de twee liefste om mij heen dat ik het weer een dag heb gered. Dus ja, misschien ben ik in dat opzicht gered? Tuurlijk niet!

Dit hoort helemaal niet te bestaan in deze vorm in welk land dan ook. Slachtoffers mogen niet meer als daders worden weggezet en zo zich zelf diep van binnen altijd de schuldige blijven voelen op momenten dat je eigenlijk voor je eigen geluk zou mogen kiezen.

Op de meeste beschadigde tijd in je leven weg worden gezet als dader en liefdeloos jezelf hier door heen zien te slepen. Zie de wereld dan ooit nog maar eens een fijne en veilige plek te vinden.

Share

10 gedachtes over “7 juli 2022 Jeugdgevangenis”

 1. Het is zo afschuwelijk! En niet te begrijpen. Wat een liefdeloosheid. En dat juist bij kinderen die zoveel liefde nodig hebben.
  Ik wou dat ik een miljoen armen had om om iedereen heen te slaan die dit zo heeft moeten missen.

 2. Niet te bevatten dit. Niet te beseffen. En tegelijkertijd: het is helaas nogal eens de schrijnende realiteit. Daders weten het vaak zo te verdraaien dat het slachtoffer de dader wordt. Jij bent dan degene die de familie kapot gemaakt heeft enz.
  Lieve Wendy, ik ben bang dat dit filmpje ook weer zorgt voor terugspoelen en herbelevingen van wat je daar hebt moeten door staan. Heel veel sterkte en in gedachten ben ik bij je.
  Warme groeten vanuit Woudenberg, Geertruida

  1. Zo bizar dat dit vandaag de dag nog steeds bestaat.
   Het klopt, het is totaal de omgekeerde wereld. Ik heb dit lang niet kunnen zien, maar begin het steeds meer te voelen. Niet alleen voor mijzelf, maar ook voor al die andere kwetsbare jongeren die opgesloten zitten als daders die eigenlijk al heel hun leven al slachtoffer zijn.

   Dankjewel voor je lieve woorden <3
   Veel liefs!

 3. Jij lieve lieve wendy had dit zo niet verdiend, dat waren je ouders! Wat een hel wat een pikzwarteput is dit voor jou, het is geweest maar de gevolgen zijn niet over dus ik typ het maar niet in de verleden tijd…. Een hele dikke meelevende knuffel niet omdat het helpt…. Maar omdat jij die verdiend. Liefs

  1. Dankjewel voor je lieve woorden Berdien. Het is precies wat je zegt, de gevolgen zijn niet over en dat maakt het zo lastig om hier over te praten in verleden tijd. Daarom heb ik ook al mijn kinddossiers opgevraagd en heb ik besloten hier wat mee te doen en mijn erkenning te halen.
   Ook voor jou een heel dikke knuffel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *