10 mei 2017

Goedemiddag!
Wat ben ik hier nu vandaag aan het doen? Ben ik mijzelf klaar aan het maken voor een verkleedpartij? Ga ik undercover?

Neen.
Helaas. Was het maar waar.

Ik ga het even aan u uitleggen. Ik deel hier tenslotte alles al, dus waarom dit dan ook niet?
Ik hoop hiermee te kunnen laten zien dat geen enkele vrouw zich hiervoor hoeft te schamen en dat er oplossingen zijn. Waar hoef ik mij niet voor te schamen?
Alopecia diffusa. Dat is wat u hier in de volgende foto’s gaat zien.
Alopecia diffusa mag u zelf even opzoeken. In Jip en Janneke taal, ik word kaal.

Je kan last hebben van Alopecia en dan alleen aan de voorkant kaal worden. Mannelijke kaalheid, zeg maar.

Maar bij mij is het over mijn gehele hoofdhuid. Alopecia diffusa dus.

Ik huil al bijna een jaar de haren uit mijn hoofd en durfde het amper nog te wassen. Daar waar ik kom, raken doucheputjes spontaan verstopt. Drogers vliegen in de fik door de verschoeide haren. Truien worden drie keer zo dik doordat mijn haren er spontaan een vachtje omheen bouwen. En Zaagmans zweet het bed uit omdat hij niet op een schapenvacht ligt, maar een gebreid blond bedje.

Eerst was het de schuld van ijzergebrek. Maar toen dat weer was aangevuld, werd mijn hoofdhuid niet aangevuld. Toen was het weer een gist-probleem of eczeem. Maar ook de shampoo van de dokter zorgde er niet voor dat het stopte met uitvallen. Stress doet natuurlijk een hoop met je lichaam en gooit heel je auto-immuunsysteem in de war. Zo ook die van mij. Maar misschien was dat ook wel zonder de stress gebeurd. Je weet het toch niet.

Aan de onderkant kunt u heel goed zien dat ik ook daar al echt heel veel haar kwijt ben. Ik mis een hele baan, zeg maar.

Het kleine plukje is het laatste bewijs van waar mijn haargrens een tijdje geleden nog liep. Het liefst scheer ik het laatste plukje ook weg.

Naast dat het aan de voorkant, onderkant en zijkanten helemaal kaal aan het worden is, is het over mijn hele hoofdhuid heel dun aan het worden. Als het in dit tempo doorgaat heb ik volgend jaar om deze tijd amper nog haar op mijn hoofd. Maar goed, genoeg gehuild. Want geloof mij, dat heb ik heel vaak gedaan. Iedere dag weer mijn haar zo in een knotje doen dat niemand mijn kale plekken ziet. Tijdens gesprekken met mensen denken aan de kale plekken op je hoofd en hopen dat deze nu niet zichtbaar zijn. Iedere keer als ik met mijn hoofd op het plog kwam, mijn haar zo vouwen dat niemand het zou zien. Ik voelde mij zo onvrouwelijk.
Op deze foto’s is mijn haar net gewassen, waardoor het minder kaal lijkt dan het in werkelijkheid is. Doordat het zo dun is en ik nog zo weinig haar heb, is het haar aan het einde van de dag al vet en zie je helemaal de plekken. Nu lijkt het dons en het afgebroken haar nog wat over de kale plekken heen te vallen.

Tijd om er iets aan te doen. En waar kan je dat nou beter doen dan bij Jennifer Hoeve? Ik was haar naam al meerdere keren tegengekomen op internet en na nog wat onderzoek, kwam zij er als beste uit. Ik heb hier een Lace-Wig op mijn hoofd. Een soort van gedeeltelijk haarstuk. Maar dat is helaas bij mij geen optie omdat ik aan de voorkant amper nog haar heb.

Hier krijg ik een volle pruik of haarstuk op mijn hoofd. Dit is voor mij een betere optie omdat we niet weten hoeveel ik straks nog aan de voorkant of bovenkant over heb.

Ik kijk hier een beetje ongelukkig, maar dat is meer een beetje ongemak. De haarstukken, die u vandaag op mijn hoofd ziet, zijn slechts voorbeelden. Dit is totaal niet wat er straks op mijn hoofd zal zitten. Het ging meer om het passen. Jennifer gaf aan dat het nemen van een pruik waarschijnlijk wel heel emotioneel zou zijn. Maar dat is het voor mij totaal niet. Op het moment dat ze het volledige haarstuk op mijn hoofd zette, viel er zoveel van mijn schouders af. En dan heb ik het niet over mijn haar. Het voelt zo goed, zo zacht, zo passend. Ik vroeg mij serieus af waarom ik hier zo lang mee heb gewacht. Ik voelde mij weer vrouw, mijn hoofd was weer aangekleed. En aan Jennifer merk je dat ze zoveel ervaring heeft. Ze is heel kalm, voelt precies aan hoe je het hebben wilt en lijkt aan een half woord genoeg te hebben. Ik weet niet wat ik nou lastiger vond, een goed passende spijkerbroek vinden, of een passend haarstuk vinden. Klinkt misschien een beetje flauw, maar het gaat allemaal zo relaxed en het lijkt zo normaal, dat het gerust ook over een spijkerbroek zou kunnen gaan. Nooit gedacht dat ik dit nu zou zeggen, maar ik verheug mij wel op mijn haarstuk. Weg met die sprieten en kale plekken. Ik weet niet wat meer opvalt, mijn bosje stro, of een goed passende pruik, in de juiste kleur op de juiste lengte en het het juiste hoeveelheid haar. Natuurlijk had ik liever mijn eigen haar gehad. Natuurlijk liever geen haarstuk. Maar als het zo kan, met iemand die je zo op je gemak stelt en je zo goed aanvoelt en zulke prachtige haarstukken aflevert, dat maakt het allemaal toch net iets dragelijker. Ik kan straks lekker met een volle bos met haar lopen! Er is maar één nadeel en dat is dat ik nog acht tot tien weken moet wachten op mijn haarstuk. En dat is best lastig als je weet dat je straks eindelijk weer een volle bos haar hebt. Maar het is het wachten waard, nu krijg ik een haarstuk dat precies voor mijn hoofd is gemaakt. Ik ga de nachtjes aftellen!

Mocht u meer info willen, kijk dan even op: www.jenniferhoeve.nl
Als u een verwijzing van uw huisarts of specialist heeft, wordt er ook een deel van het haarstuk vergoed. Verder is dit absoluut niet gesponsord en vertel ik mijn persoonlijke ervaring.

Goed, als we dan toch in de buurt van Amsterdam zijn, dan ook maar meteen een pizza.

Och mensen, ik kan niet half uitleggen hoeveel last er van mijn schouders valt. Mij niet meer druk maken om kale plekken of niet vrouwelijk voelen. Ik kan dit nu lekker loslaten en mij weer met andere dingen bezighouden. Want echt, u heeft geen idee hoe vaak en hoe veel je hiermee bezig kan zijn.

Pizza!

We kletsen nog even na.

En lopen nog een rondje door de stad.

Op naar de Bijenkorf.

Ik wil altijd alle geuren en make-up hebben als ik hier loop.

Zaagmans hoopt iets leuks te vinden.

Maar in plaats daarvan, trekt hij jasjes recht.

Hij snapt niks van deze schoenen.

Ik wel <3

Van de Bijenkorf naar Primark. Wat een verschil. Maar niet minder leuk hoor.

Alsof je op vakantie bent.

Zin in iets lekkers?

Wij kiezen voor dit.

Kijk hem shinen met zijn koek.

En weer naar huis.

Waar iemand heel boos is omdat hij geen koekje krijgt.

Leg je het tafelkleed weer even netjes recht?

Tandenpoetsen en naar bed!

Truste!

Share

18 gedachtes over “10 mei 2017”

 1. Ik begrijp helemaal dat het erg verdrietig is als je zo haar zo erg uitvalt en niet meer terugkomt. Dat zou ik ook heel erg vinden, fijn dat er dan zo’n mooie oplossing voorhanden is.

 2. Ik vind je stoer!
  Omdat je je dit met ons deelt!
  Omdat je deze stap hebt genomen!
  Omdat je sterker bent dan je denkt!
  Een hele dikke knuffel ?

 3. Bedankt dat je zoveel deelt; dat is ongelooflijk sterk van je.
  Ook een groot compliment voor die fantastische man van je!!!

 4. Wat onwijs sterk dat je dit met ons hebt gedeeld! Wat fijn dat je straks weer met wen prachtige bos haar rond loopt en je je weer op je gemak voelt!
  Heel veel bewondering voor jou!

 5. Ik voel me speciaal dat je dit met ons (je lezers) deelt! Had niet gezien dat er zoveel haar van je hoofd is verdwenen. Vind eigenlijk altijd dat je haar mooi is, van kleur en van model en dat het er gezond uit ziet. Supergrrrrrk-u-t dat je dit probleem hebt, niet leuk (in het kwadraat) maar wat fijn dat er een oplossing is. Sterkte met het wachten (komt goed!) en houd vertrouwen!! Je bent veilig! (met dat mantra sta ik elke dag op en ga ik slapen)

  1. Ik vouwde het voor de foto vaak nog even goed 😉 En dat blijf ik waarschijnlijk wel doen tot dat ik mijn haarstuk heb. Kan soms een behoorlijke tijd voor de spiegel bezig zijn om alles goed te vouwen.

   Mooi he, mantra’s. Ik probeer ze ook zo vaak mogelijk te herhalen.

 6. O lieve Wendy, ik snap dat dit onwijs moeilijk voor je is. Wat verdrietig dat je hier zo’n last van hebt. En supergoed van je dat je het hier deelt. Want je bent echt niet de enige met dit probleem denk ik. Het is mij nooit opgevallen bij je maar zoals je zei ben je ook altijd druk met het verbergen ervan.
  Fijn dat je nieuwe haarstuk eraan komt. Hoop dat het je heel veel rust gaat geven! Dikke knuffel voor jou!

  1. Helemaal eens met Yvonne. Echt tof van je om alles te delen, daar help je anderen mee. Zo hebben veel mensen wel iets waarvan ze denken dat anderen ernaar kijken, een scheve tand, een buikje, lelijke knieën, vlekken of wat dan ook. Fijn dat het zo goed voelde om deze stap te nemen. En ik vind die Zaagmans van jou ook een topper! Veel liefs voor jullie x

 7. Hoi wendy

  Ik ken de je blog nog niet maar kwam er via een linkje dat jennifer op haar facebook had gezet terecht. Ik heb je verhaal gelezen en ik kan heel goed begrijpen hoe je voelt. Ik heb namelijk zelf ook alopicia en ben ben sinds 1,5 ook bij jennifer terecht gekomen ik kan me geen beter haarwerkspecilaist wensen. Voor mijn was het ook hele zoek toch ik draag namelijk al zo 8 jaar een haarwerk en heb verschillende haarwerk specilaist gehad voor dat ik bij jennifer terecht kwam. in het begin was dat best moeijlijk want je bent bang dat mensen het zien.Maar naar per jaar dan accecpteer je het en dacht ik kan er niks aan doen, het overkomt mij helaas gewoon. Ik ben gewoon heel blij dat er zulke mooi oplossing zijn hier voor. Ik vind het hele moedig van je dat je die stap heb gezet om te kijken naar een mooie passende oplossing voor je. Ik denkt dat je heel blij gaat worden als straks je nieuwe haarwerk hebt en dat je weer een mooie bos met haar hebt. Ik kan het mezelf nog goed herinneren als de dag van gisteren en ik ben er zelf nog elke dag heel blij mee. Ik vond het een hele mooi verhaal om te lezen en ben ook heel benieuwd naar eindresultaat, maar dat zal je vast in nieuw blog laten zien. Liefs x marieke

  1. Hoi Marieke,

   Dankjewel voor je reactie op mijn blog. Wat fijn dat je ook je verhaal met mij deelt. Altijd fijn om ervaringen van anderen te lezen. Ik hoop dat het voor mij net zo goed gaat voelen als bij jou. En natuurlijk zal ik hier weer over schrijven.

 8. Hoi, ik vroeg mij af of je nog in een andere blog heb geschreven over hoe het resultaat van je haarwerk is. Ik herken mezelf in jouw verhaal. Ik zit nog midden in mijn verdriet. Heb nu een jaar last van alopecia dat toch erger wordt. Heb ook een afspraak bij Jenniver. Groet, Florence

  1. Hoi Florence,

   Ik zie nu pas je bericht, hij zat verstopt tussen de spam. Ik heb de laatste tijd het haarwerk niet meer op omdat het best wel zeer doet aan de voorkant. Mijn haar is daar zo dun, dat ik het de tijd het gevoel heb dat het aan mijn haar trekt. Eigenlijk moet ik er gewoon een keer mee terug en kijken hoe het wel weer passend kan zijn. Want zonder haarwerk voel ik mij nog steeds heel onzeker over mijn dunne vlassige haar. Ik hoop dat jij inmiddels je weg erin hebt gevonden. Je mag mij er ook altijd over mailen. wendyamelie@yahoo.com

   Liefs Wendy

 9. Een haarwerk voor Alopecia lijkt mij een hele geruststelling voor mensen die hieraan lijden. Mijn nichtje heeft hier ook last van. Eerst vielen de plekken nog niet zo op, maar ze krijgt steeds meer kale plekken op haar hoofd. Hopelijk kan zij ook snel een haarwerk uitzoeken en weer vol zelfvertrouwen naar buiten! Fijn dat jij hier veel baat bij hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *