12 mei 2016

Goedemorgen.
Zaagmans heeft er vandaag weer zin in hoor.

Ook vandaag beginnen we de dag met een wandeling. Het is hier echt heel erg mooi en rustgevend. Lekker buiten zijn en even niet afgeleid worden door dagelijkse zorgen.

Zullen we dan maar?

Meneer T wil dit wel elke dag.

Meneer T denkt zijn familie te hebben gevonden.

Ze willen best met Meneer T spelen.

Sorry jongens, of meisjes, het is niet wederzijds. Meneer T is al verliefd op Floortje.

Wat is dit voor een reuze kever/monster?

Bah! Doe maar snel weg. Of breng hem naar het insectenmuseum.

Tijd voor een boodschapje.

En een broodje.

Vandaag doen we de therapie lekker buiten. We gaan onjuiste gedachten opsporen. Gedachten die ervoor zorgen dat je je vaak onterecht slecht voelt over je zelf. Of jezelf angsten aanpraat met onjuistheden. Hoe kom je daar dan achter? Ik zal een voorbeeld geven wat een hoop mensen wel zullen herkennen.

Voorbeeld, de stelling ik ben onzeker.

Stel je voor je dat je de hele dag, of erger nog al heel je leven tegen je zelf roept, ik ben onzeker.

Begin met het maken van een weegschaal.

Daar ben ik zeker van                                                     Daar ben ik niet zeker van

Stel jezelf de volgende vragen.

Heb ik het vermogen dat ik denken kan? Zet een kruisje bij het juiste antwoord op je weegschaal.

Kan ik van iemand houden? Zet weer een kruisje onder het juiste antwoord.

Ben ik over het algemeen een eerlijk mens? Zet weer een kruisje.

Kan ik lezen en schrijven? Zet weer een kruisje.

Weet ik het verschil tussen goed en slecht? Zet weer een kruisje.

En zo kan je je zelf nog veel meer vragen stellen over dit onderwerp.

Bij de meeste mensen zullen er nu kruisjes staan onder; daar ben ik zeker van.

En nu kunt u denken, gut wat flauw, hier kan eigenlijk iedereen wel positief op antwoorden. Klopt. Maar toch weet ik bijna zeker dat er heel veel mensen zullen zijn, die zich onzeker voelen over zichzelf.

Er vanuit gaan dat de meeste kruisjes staan onder, daar ben ik zeker van, kan je dus tegen jezelf zeggen dat je best wat zekerheden hebt. En ook nog best belangrijke zekerheden.

Want deze zekerheden zorgen ervoor dat je nu tegen jezelf kan zeggen…

Als ik eerlijk ben tegen mijzelf, stel ik vast dat ik best heel wat zekerheden heb. En met die zekerheden kan ik heel wat ondernemen en bereiken. En zo wil ik er voortaan over denken. Dat is mijn keuze.

En zo kan je dus elke dag weer kiezen. Kies ik voor onjuiste gedachten en maak ik mij daar onterecht al die tijd onzeker mee? Of ik kies ik voor de waarheid en zie ik juist dat ik veel meer in mij heb?

Terwijl ik dit zo typ lijkt het allemaal zo simpel. Maar dat is het niet. Probeer maar eens bij jezelf na te gaan hoe vaak je op een dag kan mopperen tegen jezelf.

Nu is dit een heel algemeen voorbeeld, maar op deze manier kan je er nog veel meer opsporen die er soms voor zorgen dat we ons kleiner maken dan we echt zijn.

Goed, na een uurtje of vijf, iets minder algemene denkfouten te hebben opgespoord, ben ik er wel weer klaar mee voor vandaag.

 

Doe mij maar een snel frietje.

Dan kan ik lekker naar bed.

Truste!

Share

10 gedachtes over “12 mei 2016”

 1. Wat goed van jou dat je hiermee bezig bent. Zouden veel meer mensen moeten doen ;-).
  Weet je misschien ook of het shirt van Zaagmans van gisteren, dat lichtblauwe met die fiets, nog ergens te koop is? Ik zou het graag aan mijn broer cadeau doen.

  Liefs en succes met alles!

  1. Dankjewel. Het shirt van Zaagmans komt bij Tommy Hilfiger vandaan. Is van de collectie van vorig jaar maar ik weet bijna wel zeker dat hij nog wel tussen de t-shirts hangt. En anders hebben ze het vast nog wel in de winkel bij Bataviastad.

 2. Wat ben je toch goed bezig. De oefening is zeker niet flauw maar juist heel goed. Zorgt weer even voor bewustwording van al die zekerheden die je toch maar mooi hebt en zeker niet moet onderschatten. Want onder aan de streep zorgt het toch maar weer voor een mooi lijstje met vaardigheden die jij kunt!

 3. p.s: die tor!! of wat het ook is. echt een monster. Je plogs blijven humor bevatten en mooie foto’s.( zelfs van enge beestjes) Ik hou ervan;-) Niet van die enge beestjes maar wel van je plogs.

 4. Het is op paper inderdaad veeeeel gemakkelijker en logisch, maar in de praktijk is het verdomde moeilijk.
  Ik heb vroeger ook jouw stap gezet. En ik kan je alleen maar een grote pluim geven dat je dit doet.
  Nu heb ik af en toe nog even een opfris gesprek met een coach.
  Ik ben erg blij dat ik toendertijd die stap heb gezet.

  En onthou: Dat je dit voor jezelf over hebt en jezelf gunt is al een hele stap in de goede richting.

  XXXXXXXXXX

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *