21 september 2016

Goedemorgen.

Ik heb de herfstsprei er maar weer bij gepakt.

De kippen mogen vandaag weer in de ren. Zoals u kunt zien op de achtergrond is Zaagmans nog steeds druk bezig met het bouwen van het kippenhok. Tot die tijd zitten ze overdag in de ren en als de zon ondergaat binnen.

Eerst de grasmat even kaal eten. Mocht u nog een grasmaaier zoeken? Leen gerust onze drie terroristen, binnen een half uur heeft een gemaaid gazon.

Dit moet ook eens keurig in de bakken gezet worden.

Komt goed uit, ik heb hier nog meer staan.

Serre heeft ook een opknapbeurt nodig.

Alle zomerkleurtjes mogen er nu wel weer uit.

Beter zo.

Nieuwe plantjes.

En hier ook.

Heerlijk met de handen in de aarde. Wel met handschoenen aan natuurlijk. Ben als de dood voor vreemde beestjes.

Hier moet ook een klein beetje vulling bij.

Voor nu even prima zo.

Hier zit ook weer iets herfstigs.

En dit is ook weer opgeruimd.

Dan ook maar wat herfst op de bank.

Ok. Genoeg. Broodje eten.

Meneer T is wel blij met het herfstthema. Fijne schapenvachten in zijn mandje.

Tijd voor iets groens.

Alsjeblieft.

Meneer T denk dat hij ook bij de kippen hoort.

Ik gooi nog wat weg.

Hang nog wat op.

En warm dan een maaltijd op.

Die ik vandaag alleen eet. Maar dat is niet erg hoor mensen, nu kan ik lekker eten en tegelijk op mijn telefoon kijken zonder dat ik onbeschoft ben.

Jullie willen zeker wel wat aandacht. Geduld…

Eerst deze hier.

Maar die wil natuurlijk meteen weer op avontuur.

Dat zeg ik..

Och ik zie alweer hoe laat het is, dit kan nog wel even duren.

Tijd voor een nieuw avontuur.

Auto wassen.

Mét een Lion! Beter wordt het niet vandaag.

Ik vind dit dus altijd spannend. Ben toch altijd ergens bang dat hij door het raam komt.

Tijd om de kropjes van de kippen te vullen en lekker te slapen.

Truste!

Share

7 gedachtes over “21 september 2016”

 1. Toch even een reactie wat betreft de kippenkuikens. Als jullie ze nu niet snel aan het buitenleven (dag en nacht!) laten wennen, krijgen ze het heel moeilijk als het kouder wordt. Ik spreek uit ervaring. Kippen (kuikens) in huis is leuk en gezellig maar niet goed. De overgang naar een leven buiten wordt steeds moeilijker. Eigenlijk zouden jullie kippen echt al lang buiten moeten leven. Ze bouwen dan weerstand op, worden resistent tegen ziektes en wennen aan kou.

  1. Dank voor je reactie. Ik snap je bericht. We proberen ze ook zo lang mogelijk buiten te houden in de avond. Het lukt Zaagmans alleen niet om nog zo snel een nachthok bij te bouwen. Wij gaan het hok nu op wielen bouwen met de ren eraan en koppelen deze tijdelijk aan de serre zodat ze deze winter niet te koud komen te staan. We hebben ook stroom bij het hok en in het ergste geval hangen we er een warmtebron in. Het was inderdaad beter geweest als ze van de zomer al buiten waren geweest, maar deze zijn pas in de zomer uitgekomen en zonder moeder. Niet heel erg handig allemaal en misschien ook niet het beste, maar we doen wat we kunnen. En verder zijn natuurlijk alle tips van harte welkom!

 2. Ik snap echt dat je doet wat je kunt hoor. 🙂 Maar ik heb zelf twee jaar geleden een aantal kuikens (zonder kloek) in huis gehad. Het was een koud, nat voorjaar en begin van de zomer. Ik had ze overdag buiten maar haalde ze ‘s nachts weer naar binnen. Uiteindelijk zijn het zwakke kippen geworden en ze zijn binnen een jaar overleden aan snot. De kippen die ik nu heb heb ik ook als kuikens gekregen maar heb ze goed afgehard. Vrij snel naar buiten (ook ‘s nachts) in een grote ren met een goed wind- en waterdicht nachthok met lekker veel stro. Ze zijn gezond en leggen elke dag een ei.
  Ik zou, als ik jullie was, de kuikens nu nog proberen ‘af te harden’, het is immers nog een vrij zacht najaar.
  Ik zou zelf niet meer kiezen voor een warmtebron. Ze zitten immers al goed in de veren. Je zou bijvoorbeeld in de ren een speciekuip ondersteboven neer kunnen zetten (met een gat waar ze door kunnen kruipen) met een stok en veel stro. Dat is wind en waterdicht en ze houden elkaar lekker warm samen op de stok. Wanneer je de speciekuip niet direct op de grond zet maar op houten planken of een pallet, hebben ze nog minder last van kou.
  Nou ja, ik hoop gewoon dat jullie kipjes het gaan redden. Kippen zijn zulke leuke dieren. Ik heb echt elke dag plezier van de onze (het zijn Amerikaanse Leghorns, spierwit met grote knalrode kammen). En niet alleen voor de eitjes maar ik geniet vooral ook van de tevreden geluidjes die ze maken, hoe ze parmantig door de tuin stappen om slakjes te snaaien en in de ochtend als dwazen naar me toe komen rennen omdat ze graantjes willen.

  1. Laatste wat we inderdaad willen is dat onze kippies ziek worden. Die speciekuip is een goed idee. Zaagmans is vanavond begonnen aan het nachthok en we zijn van plan om die alvast buiten te zetten zodat de kippen wel gewoon op stok kunnen en warm zitten. De rest van het hok moet dan later, ze kunnen voorlopig nog wel even overdag in de ren en daar leggen we het dak op van de ren die nog gebouwd moet worden. Zo worden ze niet nat.

   Klinkt als heel mooie kippen die jullie hebben. Mogen ze overdag gewoon door de hele tuin rennen? Of alleen als je in de tuin zelf bent?

   1. Klinkt goed!
    Onze kippen mogen altijd een uurtje of wat los scharrelen in de tuin, onder toezicht inderdaad. Want vooral het graven is funest voor de planten…
    Verder leven ze in een grote, hoge ren. Iets van 3 x 9 meter en 2 meter hoog. We hebben er heel veel stokken boomstammen in, want ze zijn dol op klimmen.
    Het nachthok staat op poten, heeft stokken en twee legkasten. De eieren liggen trouwens altijd in dezelfde legkast. Ik zie dames al dringen! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *